Kävellen Museoihin – Millaista on olla oppaana Kävellen museoihin hankkeessa?


Pirjo Vesala

Kun Monaliikusta kysyttiin, haluaisinko tulla mukaan Kävellen museoihin- tapahtumiin roolinani paikallinen tuntemus ja kiinnostus asuinympäristööni, en epäröinyt hetkeäkään. On ilo olla mukana sellaisessa, mihin todella itsekin uskoo. Paikallinen historia, paikallistuntemuksen lisääminen on ihan kenelle tahansa tärkeää ja siihen kun ympätään vielä liikunta ja Museokortti, on paketti valmis.

Omakohtainen kokemus museokortista on ollut hyvä, se on mahdollistanut spontaanit poikkeamiset museoihin, ei ole tarvinnut raivata koko päivää aikaa, vaan museoissa on voinut alkaa pistäytyä ja halutessa palata samaan näyttelyyn uudelleen. Toivon, että muutkin löytävät pistäytymisen riemun arkea piristämään. Kävellen museoihin – hankkeessa osallistujat saavat itselleen museokortin ja oppivat sen käytön neljän eri yhteisen kävelykierroksen aikana.  Moni osallistuja toteaakin, että nyt meillä on ohjelmaa, voimme lähteä lasten tai koko perheen voimin museoihin.

Arjen ympäristöinä ovat tulleet tutuksi mm. Arabian rantapuisto, sen arkkitehtuuri, kurkistukset avoimiin pihoihin ja niiden omintakeiseen taiteeseen, monille tuntematon, mutta nyt helposti lähestyttävä raitiovaunumatkan päässä keskustasta. Arabian Design-museossa monet keraamiset astiat olivat jo ennestään tuttuja ja suosittuja, mutta paljon myös uutta ja ennennäkemätöntä meille kaikille löytyi. Aika moni totesikin, että olisiko koskaan tullut lähdettyä Arabiaan.

Töölönlahden kierroksella tuli tutuksi keskeiset kulttuurirakennukset: entisen postitalon historia, Oodi, Kiasma, Musiikkitalo, Finlandiatalo ja Ooppera. Kovasti ilahdutti myös tieto, että Töölönlahden voi kävellä myös turvallisesti ympäri ja nauttia keskustan alueen yhdestä kauneimmasta luontokohteesta.  Kansallismuseossa pääsemme kaikki kokemaan Suomen historiaa ja yhteiskunnan kehityskulkua, ja eri aikaukausien halleissa vierähtää pitkät tovi. Suomalaisen yhteiskunnan ymmärtäminen voi olla piirun verran helpompaa, kun näkee näyttelyiden arjen esineitä, pukuja ja paljon muuta.

Hienointa tässä on minusta yhteisöllisyys, olemme yhdessä tutkailemassa kaupunkiamme, vertaisina.

Jos tulee kysymyksiä, mihin ei ole sillä hetkellä vastausta, voidaan kaivaa kännykkä esiin ja etsiä tieto meidän kaikkien jaettavaksi. Haluan näillä kävelyillä rohkaista kaikkia uteliaisuuteen, kurkkimaan kaupungin sykkeen keskellä sisäpihoille, kivijalkagallerioihin ja sitten niihin museoihin: ystävien, perheen, lasten kanssa tai vaikka arjen luksuksen suominen vain itselleen taidetta katsellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *