Kokemus kartingradalla voimaannuttaa – ajaminen vahvisti uskoa omiin kykyihin

Kati Vertiö, 13.9.2018

Monaliiku osallistui elokuussa (23.8.) vauhdikkaaseen Girls On Track Finland -tapahtumaan Koskelan Kart in Center:issä, jonka taustavoimana toimivat Kansainvälinen Autoliitto FIA ja EU:n Erasmus+. Kansainvälisen Girls On Track  -ohjelman tavoitteena on edistää tyttöjen ja naisten asemaa autourheilussa ja madaltaa naisten kynnystä aloittaa harrastus autourheilun parissa.

Torstai-iltapäivänä Monaliikun matkassa tapahtumaan lähtivät mukaan 20 täynnä intoa ja jännitystä olevaa nuorta naisen alkua ja suurimalle osalle tapahtuma oli ensikosketus autourheiluun

En tiennyt lajista mitään joten se oli aika uutta. Siellä oli tosi hauskaa ja mukavaa. Olin tosi kiinnostunut, koska kokeilin lajia ensimmäistä kertaa. Siellä oli tosi kivaa porukkaa joka teki lajin kokeilusta paljon hauskempaa. Olisi tosi kiva päästä kokeilemaan sitä tai vaikkapa jotain vielä hauskempaa. 
                                                                                                 Amina Ismail

Iltapäivä alkoi vastaamalla kyselyyn, jossa tytöiltä kysyttiin kysymyksiä autourheiluun liittyen. Sen jälkeen lähdettiin tositoimiin sovittamalla ajopukua ja kypäriä. Tapahtuman henkilökunta opasti ja auttoivat tyttöjä pukeutumisesta ajoradalle siirtymiseen. Tunnelmaa paikan päällä piti yllä televisiostakin tuttu juontaja ja urheilutoimittaja Marko Terva-Aho. Paikalla tapahtumaa seuraamassa ja tyttöjä kannustamassa oli myös suomalainen ajoratakuljettaja Emma Kimiläinen.

Menin ensimmäistä kertaa tytöille tarkoitettuun kartingiin, se oli loistava ja ainutlaatuinen kokemus jonka jokaisen ihmisen  pitäisi tehdä ainakin kerran elämässään. Sain kutsun sinne tädin kautta. Menin sinne sukulaistyttöjen kanssa ja meillä oli erittäin hauskaa yhdessä. Aluksi minua hieman jännitti sillä karting voi olla vaarallista jos ei jarruta ajoissa, mutta se ei tullut ongelmaksi, sillä kartingin työntekijät osasivat ajoissa muistuttaa jarruttaa tietyissä kohdissa. Lopulta pääsin jyvälle siitä miten ralliautoa ajetaan. Pidin siitä että meidä kierrosten aikoja mitattiin, ja lopussa me voitiin nähdä miten itsellään meni. Ja mielestäni se on turvallista sanoa meillä kaikilla oli erittäin hauskaa. 
                                                                                                              Saara Abdi

Kypärien sovittamisen jälkeen odoteltiin radan vieressä oman ryhmän ajovuoroa ja seurattiin aikaisemman ryhmän ajosuorituksia. Jännitys tiivistyi omaa vuoroa odottaessa ja kohta lähdettiin radalle kävellen. Ennen autoon istumista ja ajovuoron alkamista tapahtuman henkilökunta opasti ryhmää auton käyttöön, hallintaan ja rataan. Perehdytyksen jälkeen istuttiin autoihin ja lähdettiin liikkeelle. Radalla ajoi aina yksi tyttö kerrallaan, jonka aikana muut odottivat vuoroaan. Ensin ajettiin harjoituskierros, jonka jälkeen ajettiin virallinen ajokierros.

Ajon jälkeen tyttöjen hymyt olivat herkässä. Jokaisen kuljettajan aika julkaistiin ruudussa, ja oma ajoaika ja sijoitus luonnollisesti kiinnostivat ajon jälkeen. Marko haastatteli muutamia tyttöjä ajon jälkeen ja moni kertoi, että ajo oli upea kokemus, vaikka aluksi jännittikin. Yksi tyttö mainitsi, että ajaminen auttoi uskomaan omiin kykyihin paremmin.

Karting oli mielestäni erittäin kivaa. Aluksi kyllä jännitti ja pelotti, että miten se tulee menemään. Jännitin turhaan sillä se meni kuitenkin hyvin ja oli erittäin hauskaa. Lopuksi saatiin myös pienet lahjapussit. Oli erittäin kiva kokemus ja menisin uudestaan. 
                                                                                                         Maryama Musse

Päivän aikana näimme upeita ajosuorituksia ja tiukkoja kurveja, ja päivän ennätys tehtiin Monaliikun ryhmässä. Näissä tytöissä on potentiaalia! Arvoitukseksi jäi tuliko seuraavassa ryhmässä uusi ennätys. Moni tytöistä kertoi mielenkiinnon kartingin ajamista kohtaan kasvaneen Girls On Track Finland -tapahtuman myötä. Toivottavasti tällaisia mahdollisuuksia tulisi lisää!


Lisäkuvia tapahtumastahttps://www.monaliiku.fi/mediapankki/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *